NM LYGNA 2017

NM LYGNA 2017

VEIEN TIL LYGNA

Skigard, graffiti, video og dans med hele Gransbygda. Randsfjordnmuseene har siden 2016 hatt gleden av å sitte i kulturkomiteen for NM-Lygna. Her kan du lese mer om “Veien til Lygna”, og finne informasjon om våre tilbud under NM 2.-5.februar 2017. Men først, husk å lær deg NM-dansen så du kan synge og danse med på stadioen til “Vi rister løs”, produsert av Randsfjordmuseet for NM Lygna.

HISTORISK NM

Det vil utvilsomt bli skrevet skihistorie på Lygna under NM, men på den andre siden av dalen kan du gjennom hele NM bli bedre kjent med Hadelands historie. Ta med deg besøkende og tilreisende til Tingelstad!

Historiske Hadeland| lørdag 4.2 kl. 13.00 & søndag 5.3 kl. 14.00. Bli kjent med de lange linjene i Hadelands historie på bygdevandring langs Kongevegen med historiker Kari Mette Avtjern. Turen går gjennom hjertet av Hadelands vakre kulturlandskap, fra Søsterkirkene til St.Petri og tar omlag 90 minutter. Oppmøte på “vollen” på Granavollen. Turen er gratis!

Historiske vorspiel| Hver dag gjennom NM. (Utsolgt fredag 3.2.)
Hadelands historie slik du aldri har hørt den før! Underholdende og uformelt i museets lavvo der du kan smake og drikke deg gjennom Hadelands flytende historie, fra mjød til mikrobryggeri. Historiske vorspiel må bestilles i forkant på mlm@randsfjordmuseet.no, tlf. 45 42 98 69.

“SKI”GARD

Gjennom Veien til Lygna har kulturkomiteen og Randsfjordmuseet varmet opp Hadelandskommunene til NM-fest i februar. Museets håndverker, Kjell Sørum, har for anledningen utviklet en spesialskigard der den tradisjonelle teknikken kombineres med en skigar laget av ski. Hele Hadelands befolkning har fylt opp de fire skigardene med gamle ski, og frem mot NM har skigardene blitt dekorert av fire grupper: Mangfoldsskigarden dekoreres av Gran- og Lunner voksenopplæring, Kunstskigarden dekoreres av kunstnere fra Glasslåven kunstsenter, Graffitiskigarden dekoreres av UngHadeland og Tradisjonsskigarden dekoreres av Brandbu bygdekvinnelag. De fire skigardene står på Granavolden, i Brandbu sentrum, Gran sentrum og selvfølgelig- på Lygna skistadio. Etter NM er over vil alle de fire skigardene flyttes opp til Hadeland Folkemuseum der skigardene skal vare evig.

VI RISTER LØS

I januar 2017 lanserte Randsfjordmuseet den sjarmerende offisielle NM-låta, Vi rister løs! Vi rister løs har med 80 folk fra Hadeland, fra barnehage til ordførerkontoret, seniordans, bonden, handelstand, kirketjener og mange fler. Elever fra musikk, dans og drama ved Hadeland videregående har hovedrollen, og vil fremføre sangen på åpningsseremonien på Lygna under NM.

Hadeland Folkemuseum har vært en samlende kulturaktør i over hundre år, og ønsket å viderføre dette inn mot NM. En ny, men morsom oppgave for et museum. Videoen viser et mangfoldig, uhøytidelig og serdeles danseglad lokalsamfunn, og videoen har gått sin seiersgang på sosiale medier, skoler, barnehager og kontorplasser der alle samles om å lage NM til tidenes folkefest.

Den som trodde hadelendinger var sirumpa, må tro om igjen. Se filmen og lær deg dansen her.

Skills

Posted on

29/01/2017