KALENDER 2017


JanuarFebruarMarsAprilMaiJuniJuli AugustSeptemberOktoberNovemberDesember  

Januar


Februar

2.02| Våtmarksdagen

Lands Museum kl 12.00 14.00 gratis inngang, salg av lunsj 50,-

4.02| HISTORISKE HADELAND:Kongeveien på 90 minutter

Kl. 13.00, Granavollen Bli kjent med de lange linjene i Hadelands historie på bygdevandring langs Kongevegen med historiker Kari Mette Avtjern. Turen går gjennom hjertet av Hadelands vakre kulturlandskap, fra Søsterkirkene til St.Petri og tar omlag 90 minutter. Oppmøte på “vollen” på Granavollen. Gratis.

5.02| HISTORISKE HADELAND:Kongeveien på 90 minutter

Kl. 14.00, Granavollen Bli kjent med de lange linjene i Hadelands historie på bygdevandring langs Kongevegen med historiker Kari Mette Avtjern. Turen går gjennom hjertet av Hadelands vakre kulturlandskap, fra Søsterkirkene til St.Petri og tar omlag 90 minutter. Oppmøte på “vollen” på Granavollen. Gratis.


 Mars

2.3| FORFATTERSAMTALE: Anna Kleiva og Drikkeviser frå Paris

kl. 19.00, Gran bibliotek Anna Kleiva er dikteren som utvisker grensene mellom nynorsk og fransk, mellom bygde-Norge og Paris, mellom fantasi og virkelighet, breikjefta hip hop og rampete folklore. Hun møter litteraturviter Hanne Kristin Wolden til forfattersamtale. I samarbeid med Hadeland Litteraturforum.

25.3| EARTH HOUR: foredrag om Antropocen- menneskets tidsalder på Steinhuset

Kl. 18.00, Steinhuset Menneskets levesett har ført oss over i en ny geologisk epoke- antropocen. Hva betyr denne nye tidsalderen? Vil den være ødeleggende eller bevarende? Henrik Svensen er geolog og seniorforsker ved Senter for geologiske prosesers fysikk, Universitetet i Oslo. Maja Leonardsen Musum, Randsfjordmuseet forteller om museets store planer på området.


 April


 Mai

25.5| PEDER AADNES DAG

Kl. 18.00, Lands Museum Lands Museumslag inviterer til Peder Aadnes tur i Nordre Land – på veien i Peder Aadnes fotspor besøker vi både Lunde og Nordsinni kirke, før vi ender i Thomlebygningen på Lands Museum. 200,-.

28.5| Natur & Kulturtur

10.30, Oppmøte ved Grua Utfartsparkering For tredje gang inviterer Bergverksmuseet i samarbeid med geolog og lokalkjentmann, Leif Grenager Koch, til en morom og lærerik vandring. Denne gangen er det området mellom Grua og Sveavannet som danner utgangspunktet. Vi får høre om hva som har blitt funnet og utvinnet i berggrunnen, og ikke minst historien om menneskene som bodde og arbeidet her. Vel fremme på badeplassen ved Svea blir det kaffebål og tid for spørsmål.


Juni

6.-10.6| Åpen uke på Amundsstuen

Amundsstuen Tirsdag 6. juni 9.00- 15.00 skolebesøk. 18.00- 21.00 Spinnekveld med tema “hundeull”: spinning av pels fra hund er ingen helt ny ting men har lange tradisjoner fra en tid preget av mindre overflod. Et rikholdig program for store og små, som gir deg muligheten til å oppleve livet på landet i gamledager.  Det blir i tillegg et omfattende tilbud for skoler gjennom hele uke 24.

7.6| Sitt stille! Ulla Mari Brantenberg om STYRKE

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum Skru av telefonen, logg av twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss. «Når verden går fortere, må kunsten gå saktere». I samarbeid med Hadeland Kirkeakademi. Les mer>>>

8.6| Denne veg te museyroomet. Pass hattane dykkar gåen inn!

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum James Joyces Finnegans Wake på norsk. Humoristisk musikkteater på utescena med Leif Høghaug, Hege Rimestad og Dag F. Gravem.

10.6| Veterandag på Rudsætra

kl. 12.00, Rudsætra i Harestulia Spennende program med blant annet Thorvald Stoltenberg og Ivar Kraglund. Les mer her>>>

14.6| Sitt stille! Hans Erik Raustøl om SVAKHET

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum Skru av telefonen, logg av twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss. «Når verden går fortere, må kunsten gå saktere». I samarbeid med Hadeland Kirkeakademi. Les mer>>>

18.6| Utstillingsåpning og sesongåpning på Lands Museum

kl. 13.00, Lands Museum

18.6| Wegelandsgutten

kl. 13.00, Hadeland Folkemuseum Utendørs teater om Wegelands-gutten på utescena. I regi av Hadeland Teaterlag.

18.6| Barnas dag på Hadeland Bergverksmuseum

kl. 12-16.00, Hadeland Bergverksmuseum Sesongåpning med masse spennende aktiviteter for barn. Arrangeres i samarbeid med Lunner Husflidslag og Hadeland Bergverksmuseums venneforening.

18.6| Villblomstens dag og sesongåpning av Kittilbu Utmarksmuseum

22.6| Utstillingsåpning av Vidunderlig ny verden: Gullets mørke side

19:00, Hadeland Bergverksmuseum Velkommen til utstillingsåpning, spennende program og bobler i glasset når Hadeland Bergverksmuseum inviterer til utstillingsåpning i den nyoppussede låven! Utstillingen er åpen hver dag hele sommeren. Les mer her>>>

25.6| Håndverksdag med dugnadsløft fra Brannkassa

kl. 12-16.00, Hadeland Folkemuseum Tradisjonsrik håndverksdag med demonstrasjon av lokalsamfunnets mangfoldige håndverksressurser. I år med fokus på bærekraftig livsstil og gjenbruk. “Lær deg å leve” med tips og triks fra proffe håndverkere; stoppe strømper, skifte olje på bilen, montere lysbrytere og mye annet som er kjekt å vite. Konsert med Kari Svendsen og banjoen på scena. Utdeling av Brannkassefondet til lokale lag og foreninger. Åpen café og aktiviteter for barn.


 Juli

2.7| 5 Briller| Filosofen

kl. 18.00, oppmøte Granavollen Har du tenkt over hvor ulik verden ser ut avhengig av hvordan du ser på den? I 5 briller går vi den samme veien, Kongeveien, 3.4 km fra Granavollen til Hadeland Folkemuseum. Oppdag nye sider av velkjente stier når våre fem turledere forteller om de de ser: filosofen, botanikeren, historikeren, geologen og agronomen. Først ut: filosof Bente Holm Svenbalrud. 100,- inkl inngang og kaffe på Hadeland Folkemuseum

6.7| Seterdag på Lands Museum

Kl. 11-16, Lands Museum Bli med på en seterdag i Røstetunet og setra på Lands Museum med aktiviteter for barn og familier,ulike seteraktiviteter og dyr hver uke. I kafeen blir det rømmegrøt og pølser. Land Kunstforeneing her sommerutstilling i administrasjonsbygget med omviser hver torsdag. 100,-.

11.7| Fra bakterier til menneske, hvordan oppsto organisk liv?

kl. 19.00, Hadeland Bergverksmuseum Sommerkveld og kåsseri om store jordskjelv, vulkanutbrudd og kollaps. Fortsatt har vi mange spor fra katastrofen som skjedde i permtiden, for 250 millioner år siden. Det var begynnelsen på Hadeland som vi kjenner det nå. Hvordan så det ut den gang? Hva slags klima og hvilke dyrearter? På vei inn i Antropocen, menneskets tidsalder, er det kanskje tid til å se seg tilbake og fundere  litt over hvorfor naturen, landet  og fjellet, ble som det ble. Pensjonert Statoil geolog Ragnar Knarud, vil dele noe av sin store viten og lange erfaring med oss.Vi møtes til en hyggelig kveld på Bergverksmuseet på Grua til kveldskos med kaffe, hjemmebakst og ny kunnskap.

13.7| Seterdag på Lands Museum

Kl. 11-16, Lands Museum Bli med på en seterdag i Røstetunet og setra på Lands Museum med aktiviteter for barn og familier, ,Land Kunstforeneing her sommerutstilling  med ommviser hver torsdag. 100,-.

13.7| 5 Briller| Historikeren

kl. 18.00, oppmøte Granavollen Har du tenkt over hvor ulik verden ser ut avhengig av hvordan du ser på den? I 5 briller går vi den samme veien, Kongeveien, 3.4 km fra Granavollen til Hadeland Folkemuseum. Oppdag nye sider av velkjente stier når våre fem turledere forteller om de de ser: filosofen, botanikeren, historikeren, geologen og agronomen. Andre turleder: historiker Kari Mette Avtjern. 100,- inkl inngang og kaffe på Hadeland Folkemuseum

15.-16.7| Ljåslåttkurs

Ljåslåttkurs med Mats Rosengren, en mester med ljåen. Kurset foregår ute og tar for seg ljåteknikk, skjerping av ljå, vedlikehold og restaurering av artsrike slåttenger, biologisk mangfold og oppsett av hesje. Påmelding til: em@randsfjordmuseet.no.

20.7| Seterdag på Lands Museum

Kl. 11-16, Lands Museum Bli med på en seterdag i Røstetunet og setra på Lands Museum med aktiviteter for barn og familier, plantefarging og brødbaking og ponniridning hils på andunger og kaniner . I kafeen blir det rømmegrøt og spekemat. Land Kunstforeneing her sommerutstilling i administrasjonsbygget med omviser hver torsdag. 100,-.

20.7| 5 Briller| Geologen

kl. 18.00, oppmøte Granavollen Har du tenkt over hvor ulik verden ser ut avhengig av hvordan du ser på den? I 5 briller går vi den samme veien, Kongeveien, 3.4 km fra Granavollen til Hadeland Folkemuseum. Oppdag nye sider av velkjente stier når våre fem turledere forteller om de de ser: filosofen, botanikeren, historikeren, geologen og agronomen. Tredje turleder: geolog Ragnar Knarud. 100,- inkl inngang og kaffe på Hadeland Folkemuseum

15.-23.7| Seteruke på Kittilbu

Bli med til seters og opplev det idylliske og yrende livet på Volden seter en hel uke i juni. På setra kan du delta på en rekke seteraktiviteter, som spinning av garn og kinning av smør. På hele området er det et yrende dyreliv, og du kan både lære, se og oppleve det tradisjonelle seterlivet. Salg av rømmegrøt og kake. Besøk våre nettsider for ytterligere informasjon og veibeskrivelse.

27.7| 5 Briller| Agronomen

kl. 18.00, oppmøte Granavollen Har du tenkt over hvor ulik verden ser ut avhengig av hvordan du ser på den? I 5 briller går vi den samme veien, Kongeveien, 3.4 km fra Granavollen til Hadeland Folkemuseum. Oppdag nye sider av velkjente stier når våre fem turledere forteller om de de ser: filosofen, botanikeren, historikeren, geologen og agronomen. Fjerde turleder: agronom Tormod Hval. 100,- inkl inngang og kaffe på Hadeland Folkemuseum

27.7| Seterdag på Lands Museum

Kl. 11-16, Lands Museum Bli med på en seterdag i Røstetunet og setra på Lands Museum med aktiviteter for barn og familier, åpen seter med kaffeservering, utsalg av  granskudd- sirup hjemmelaget godterier, planter, urter , hånd spunnet garn fra angora. åpen museumsbutikk med lokale produkter. hils på dyrene. I kafeen blir det rømmegrøt og pølaser. Land Kunstforeneing her sommerutstilling i Administrasjonsbygget med omviser hver torsdag. 100,-.

27.7| Steninalderdag på Kittilbu Utmarksmuseum

Kl. 11-15, Kittilbu Utmarksmuseum Bli kjent med livet på en steinalderboplass. Vi lager  mat i kokegrop, koker i kokekar, lager ild og skyter med pil og bue. Arrangementet passer like godt for barn som for voksne.


 August

2.8| Sitt stille! Jan Reidem om RESPEKT

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum Skru av telefonen, logg av twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss. «Når verden går fortere, må kunsten gå saktere». I samarbeid med Hadeland Kirkeakademi. Les mer>>>

9.8| Sitt stille! Trine Øverlier om RAUSHET

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum Skru av telefonen, logg av twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss. «Når verden går fortere, må kunsten gå saktere». I samarbeid med Hadeland Kirkeakademi. Les mer>>>

16.8| Sitt stille! Willy Westhagen om SUNN FORNUFT

kl. 19.00, Hadeland Folkemuseum Skru av telefonen, logg av twitter, hold munn, sett deg ned, og bli der. Sammen med oss. «Når verden går fortere, må kunsten gå saktere». I samarbeid med Hadeland Kirkeakademi. Les mer>>>

24.8| Thomas Hylland Eriksen, Museet bygger nasjonen, men hvilken nasjon?

kl 18, Hadeland Folkemuseum

Ta et avbrekk fra verdivalgkampen, når THE setter tenna i “norske verdier” på Hadeland Folkemuseum. Les mer her>>>

25.8| Flaggermussafari

Kl. 19.00, Hadeland Bergverksmuseum Kvelden starter inne på museet med flaggermusekspert Jeroen van der Kooij fra Norsk Zoologisk Forenings Flaggermusmottak som forteller. Vi får høre om flaggermusene som finnes i Norge og hvordan de lever. Alle får også anledning til å se en levende flaggermus på nært hold. Når det blir mørkt nok legger vi ut på en flaggermus-safari for å oppleve flaggermus i sitt naturlige miljø. Arrangementet er barnevennlig, og det blir kafeservering på museet.

27.8| Barnas dag

kl 12-16, Hadeland Folkemuseum

Sesongavslutning og masse spennende aktiviteter for store og små på hele friluftsmuseet. Les mer om Barnas dag her>>>


 September

3.9| Geologiens dag: Jordas endelighet med Ragnar Knarud

Kl. 12.00, Sølvsberget oppmøtested annonseres nærmere Temaet er Antropocen, den geologiske perioden jorden nå er inne i, der jordens overflate er blitt varig påvirket av menneskelig aktivitet. Hvordan kom vi dit vi er i dag, og hvordan har fortidens epoker satt sitt preg på Hadelands geologi? Hvilke spor etterlater vi mennesker oss på kort og på lang sikt?

20.- 22.9| Kurs i vedlikehold og restaurering av vinduer

Øvre Berg gård, Jevnaker

Lær alt om vedlikehold og restaurering av gamle vinduer fra de beste, les mer her>>>

29.9| Utekino, Askeladden i Dovregubbens hall

Lands Museum, kl. 20:00

Velkommen inn i Dovregubbens hall, og en eventyrlig Norgespremiere på Askeladden i Dovregubbens hall på Lands Museum. Les mer om arrangementet her>>>


 Oktober

5.10| Mannen med ljåen/ Slåttekurs med Eike Müller

kl. 11.- 15.00, Hadeland Folkemuseum

Lær å slå med ljå med naturhistoriker Eike Müller. Les mer her>>>

14.10| Christine Storm Munchs kokebok

kl. 13.00, Granum/Dokka

Torveig Dahl presenterer Christine Storm Munchs kokebok. Vandring til prestegården der Munch var prestefrue. Arr: Lands Museumslag og Granum

29.10| Bok & Folk

Det femte i rekken- en dag på Lands Museum i litteraturens tegn. Aktiviteter for store og små, og spennende forfatterbesøk. Les mer her>>>

31.10| Halloween i Nysetergruvene

kl. 18-20.00, Nysetervruvene på Grua. Parkering ved stasjonen. Blim med på Halloweenfeiring dypt inne i de mørke og kalde gruvegangene på Nyseter. Men tro ikke at du har opplevd alt selv om du har vært der før… Nye skumle overraskelser kan dukke opp, og mye la du slett ikke merke til sist du var der. Store og små kan oppleve knask og knep, hyggelig vandring i fakkellys, og en skummel og stemningsfull aften. Les mer her>>>

November


8.11| Lansering av Landingen

kl. 19:00, Lands Museum

Marianne Konow og Lars Harald Weydahl forteller om Granum gård.

25.-26.11| Julemarked på Høgda

Tradisjonsrikt julemarked på Hadeland Folkemuseum og hele det historiske Hadeland. Julemarked lørdag og søndag med spennende produkter, juleverksted for barn og hesteskyss. Les mer her>>>

25.11| Førjulshelg på Lands Museum

Velkommen til god gammeldags julestemning når Lands Museum inviterer til førjulsdag. Det blir fyr i peisen og aktiviteter i alle husene. Historisk juleverksten og årets juleutstilling åpner under førjulsdagen. Les hele programmet her>>>

Desember


 7.12| Skeiv på bygda

kl. 18.00, Hadeland Folkemuseum

Region Hadeland, FRI Innlandet og Randsfjordmuseet inviterer til en skeiv aften på Halvdanshaugen. I forbindelse med lanseringen av handlingsplan for bedre inkludering av mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet ser vi både bakover på skeiv historie, og snakker om hvorfor det er vanskeligere å være skeiv på bygda enn i byen. Skeivt Arkiv kommer, det gjør også en rekke dyktige paneldeltakere.