Museer er vel noe vi alle har erfaring med. Forskjellige erfaringer, men erfaringer uansett. De fleste ser kanskje på dem som støvete – det gjør vel egentlig jeg også, men er det nødvendigvis en negativ ting?

Jeg har minner fra diverse museer siden jeg var ganske så liten. Folkemuseet, teknisk museum, Munch museet, Oscarsborg også videre. Jeg husker vennene jeg var der med, historiene vi ble fortalt og tingene og kunsten vi så. Jeg husker det som interessant og morsomt. Hvorfor ser jeg det da som støvete?

Jeg tror bare det er en greie i samfunnet, sånn egentlig. Bibliotek og museer og skoler, steder hvor man kan lære, de er støvete og kjedelige. Jeg skal innrømme at akkurat skole ikke er veldig gøy hele tiden, men biblioteker og museer, de liker jeg. Det er jo også gamle ting på mange museer, og gamle ting er ofte støvete.

Jeg liker å se hvordan samfunnet utvikler seg. Om mulig gjør det det fortere nå, enn noen gang før. Det er interessant å se rett inn i fortiden. Og ja, selv om man er på et moderne kunstmuseum, ser man ikke fortsatt inn i fortiden? Det som er nåtiden i det jeg skriver dette innlegget, er fortid innen jeg har skrevet den neste bokstaven. Det som skjedde for et nanosekund siden, et penselstrøk siden, et blunk siden, er fortid.

Når man skriver en tekst – en bok, en rapport, et blogginnlegg – så skriver man ned tankene sine. Sånn sett kan vi jo lese tanker. Jeg tenker at det er litt sånn med museer. De viser fortiden, så vi kan dra dit og se inn i fortiden.

Deler av denne sommeren blir jeg mer eller mindre betalt for å gå på museum, men jeg får også et innsyn i det som foregår i administrasjonen. Det er ganske mye mer enn jeg trodde. Det er langt mer enn å stå i kiosken og guide folk rundt. Det handler om å ta vare på lokalsamfunnet, arrangere arrangementer, få folk til å tenke og å markedsføre, arkivere, og det er ikke begynnelsen en gang.

Se museer slik du vil. Kjedelig, støvete, uinteressante, eller morsomme, flotte og nytenkende. Selv synes jeg kanskje de ligger et sted midt i mellom, men det er en ting jeg tror de fleste kan være enige i: de er viktige.