Jeg har aldri vært i en gruve før. Jeg har vært i tuneller fra andre verdenskrig og i kjellere og borger, men aldri i en gruve. Hvorfor jeg aldri har vært på Hadeland Bergverksmuseum vet jeg ikke, men jeg var i alle fall spent når jeg dro på jobben i dag.

Som vanlig var jeg ikke forberedt. Jeg hadde ikke tenkt over hvor våte og gjørmete gruver er og måtte derfor låne støvler. Jeg hadde heller ikke tenkt over kamerainnstillingene mine, så det er bare flaks at jeg fikk noen brukbare bilder.

Det pøsregna. Skikkelig regn, sånt hvor man blir klissblaut innen det har gått ett minutt. Introduksjonen skjedde derfor halvveis inne i gruva, med hjelmer og hodelykter på.

Det er interessant hvor mye av Norges land som er bestemt av industrien. Nesten alle tettstedene har oppstått på grunn av en eller annen ressurs, om det er olje, vann eller mineraler. Det er også ganske intenst at folk jobbet lange dager på et sånt sted, langt inni fjellet i kulden og mørket med vann som drypper fra taket og hjelmer på hodet. Det gjør jo egentlig folk hele tiden da, men fortsatt. Ikke min ideelle arbeidsplass.

Det hadde vært innbrudd der før vi gikk inn, og det er ikke noe jeg vil anbefale. Det er ganske farlig i gruvene, og ikke bare fordi jeg slo hodet i taket (takk og lov for hjelmer) omtrent hvert tredje minutt. Det er veldig mange høyder, og selv om det er gøy å se ned så er det ikke like gøy å dette ned. Pluss at det stort sett er ganske greit å ikke bryte loven.

Det var en regntung og grå dag, og det så sånn ut når vi kom ut fra gruvene

Det var en regntung og grå dag, og det så sånn ut når vi kom ut fra gruvene. Det er sånt vær jeg stort sett kaller fint vær, men vi måtte gå litt for å komme tilbake til bilen (typ to minutt, men fortsatt).

_DSC0525 (2)

_DSC0506 (3)

Selve bergverksmuseet i feriehuset til en bergverksdirektør er også veldig hyggelig! Dra dit! Jeg tror vi alle sammen er veldig flinke til å glemme lokale turistattraksjoner, som er dumt. Jeg var der sammen med to turister, som mest sannsynlig var danske, men det er jeg ikke sikker på.

Alt i alt er Hadeland Bergverksmuseum et veldig interessant sted som man i alle fall burde se en gang i livet om man er lokal.