Vi etterlater en kulturarv. Vi etterlater musikk, tekster og objekter til den neste generasjon. Det er viktig. Hva hadde vi vært uten kulturen vi har arvet fra være forfedre? Hva er mennesker uten kultur?

Det virker som at alt folk interesserer seg for om dager er sport. Den eneste musikken folk hører på er party musikk, og de eneste bøkene de leser er skolebøker. Ingen leser lenger aviser eller drar på museer.

Jeg spør igjen: Hva er mennesker uten kultur?

Hvis du spør unger om å liste opp en masse fotball lag, så klarer nok de fleste en god del. Be dem derimot om å liste opp forfattere. Et par kommer nok opp, men det kommer nok flere fotball lag, gjør det ikke? Forfattere lærer de når de er eldre, tenker du kanskje. Hvem sin feil er det da, mon tro?

Sport er kultur, er det ikke?
Det er vel det, da. Men det er en så liten del av den. Hvorfor blir barn mobbet hvis de driver med teater istedenfor å spille håndball? Hvorfor ser folk rart på meg når jeg sier at jeg ikke driver med idrett?

Fotball har svært liten virkning på samfunnet så langt jeg kan se. Hva med Ibsen? Shakespeare? Mark Zuckerberg? The Beatles? De har alle gjort forskjeller – tydelige, store forskjeller, men ingen likte noen av dem før de ble suksessfulle. Nerdene, de merkelige musikerne, de sære teaterfolka. De er alle folk som strever seg igjennom skolen fordi folk ser ned på dem.

Det er jo de – oss – som er viktige? Det er de som kommer til å utgjøre en forskjell i verden, ikke de 10 jentene som skal bli håndballstjerner eller de 15 guttene som skal bli profesjonelle fotballspillere.

Slutt å se ned på kulturen. Mennesket hadde ikke vært noen ting uten kultur. Verden hadde vært tom, uten bygninger eller nettsider eller bøker, ingen musikk eller kunst eller god mat.

Kultur folkens. Lær den til ungene deres. Vær interessert. Ta med barna på museum og sett på musikk til dem, ikke hold for øynene deres hver gang noen kysser på tv og ikke tving dem til å drive med idrett. Ikke hamre inn ideen om at folk har forskjellig verdi fra de er småbarn. Dere gjør det. Vi gjør det alle sammen. Slutt.

Folk er forskjellige. La dem være det! Vær det selv!

Vi har et tydelig klassesystem, en tydelig rangering av folk, og sportsfolk er alltid øverst. Jeg er lei av det. Jeg vet at jeg ikke er den eneste.