De fleste vet hva jeg mener om det meste. Når det gjelder politikk er jeg passelig gjennomsiktig. Jeg liker å skape debatt. Jeg liker å snakke om ting jeg synes er viktige og som har en effekt på samfunnet.

Det irriterende med å si meningene sine er ikke at folk er uenige. Det er nettopp det omvendte – alle er enige. Er det fordi folk generelt ikke bryr seg? Bla igjennom Facebook i et par minutter. I mellom familiebilder og søte katter vil du nok se en god del meninger. Jeg tror det er fordi jeg er ung. Når jeg sier meningen min, er det sikkert lett å tenke at det er ikke så farlig. Den kommer til å endre seg når jeg blir eldre. Da er det bare å nikke og smile, da. “Så flott at du engasjerer deg.”

Hva med eldre folk? Blir ikke det litt det samme, da? Litt konservative, litt utdaterte meninger. Da reagerer man kanskje på samme måte? Da spør jeg deg: hva er forskjellen mellom min og den eldre generasjon? De kan stemme, de. Det kan ikke vi.

England meldte seg akkurat ut av EU. 52% av innbyggerne stemte i mot. Jeg våkna dagen det ble offisielt av en melding fra en av mine britiske venner. Hun var helt fortvila, overbevist om at nå var landet ødelagt. Hun var klar på hva de unge mente, og hva de eldre mente. “De stemmer, men så lever de ikke lenge nok til å se konsekvensene en gang! Det er vår fremtid de ødelegger!”

Nå sier jeg ikke nødvendigvis at eldre ikke skal ha stemmerett – eldre har selvfølgelig mange forskjellige meninger, men burde vi ikke skaffe litt likhet her?

Hovedpoenget mitt er at hvis du hører på det de sier og tar det seriøst, så ta oss seriøst også! I hvilken verden er “annerledes” og “feil” synonymer? Vår verden, i praksis. Det er kanskje på tide å endre det? Var det ikke egentlig det for ganske mange år siden?

Hva i alle dager har dette her med museet å gjøre? Ganske mye, egentlig. Folkemuseer viser fortiden. De viser ting sånn de har vært, kulturen slik den var i fortiden. Vi må se tilbake på ting. Vi må se hva vi kan lære av fortiden og fundere over hvordan ting var før, på hva som var bedre da og hva som er bedre nå. Det betyr ikke at vi kan ignorere alt som skjer i dagens samfunn. Bare fordi noen ting er bedre nå vil ikke si at alt er bra. Ikke i det hele tatt.

Hør på hva fortiden har å si og hva de eldre har å si, men ikke glem oss. Ikke glem nåtiden, fremtiden eller ungdommen. Alt du gjør har konsekvenser, men de fleste av konsekvensene vil du ikke merke noe til. Det vil vi.