Utstillingen “Alt for Norge” er en annerledes utstilling om krigen, og om freden. Hadeland Folkemuseum bruker 70-årsmarkeringen av slutten på andre verdenskrig til å spørre: hva har vi egentlig lært om krigen, og hva har vi lært av den?

“Krigen” ga verden en oppvisning i grusomhet forbi fatteevne. Mennesker ble påtvunget erfaringer de fleste i dagens Norge bare kjenner fra filmer og bøker. Krigen viste oss hvor langt det kan gå når vi dyrker forskjeller heller enn medmennesker.

Undermennesker og Overmennesker. Oss og Dem. Gode og Onde. Svart og Hvit.

Utstillingen “Alt for Norge” vil undersøke nyanser i stedet for å insistere på absolutter.

Utstillingen tar publikum med på en reise i historien om “oss” og “de andre”, fra Hadeland på tidlig 1900-tallet til i dag. Utstillingen setter også spørsmålstegn ved måten vi har forholdt oss til vår egen krigshistorie. Tok vi et oppgjør med nazismens ideer, eller finnes fortsatt “de andre”?

I årets utstilling finner du propagandaplakater, overraskende koblinger, nye perspektiver og digitale fortellinger. Hadeland Folkemuseum er stolte over å kunne vise frem Christopher Nielsens installasjonsverk “Rasistsjakk” som en del av utstillingen. I Rasistsjakk har Nielsen satt den hvite og den sorte rase opp mot hverandre i sjakkens formspråk. Du kan spille rasistsjakk på det 4x4 meter store sjakkbrettet, og glemme alt som heter politisk korrekthet når sjakkbrikkene lirer av seg saftige rasistiske utsagn.