Les hele sommerprogrammet til Hadeland Bergverksmuseum her.

Leo Eitinger(1912-1996) ble født i Lomnice i dagens Tsjekkia, og tilbrakte barndommen og studietiden der. Med tyskernes okkupasjon av Tsjekkoslovakia ble mange jøder sendt ut på flukt, deriblant Eitinger. Redningen ble i første omgang den norske Nansenhjelpen som gjorde at rundt 400 jødiske flyktninger fikk opphold i Norge rett før det tyske angrepet på Norge. Eitinger ble fengslet av nazistene i 1942, og deportert til Auschwitz 25. februar 1943 sammen med 157 andre jøder på lasteskipet Gotenland. På mirakuløst vis overlevede Eitinger oppholdet i Auschwitz, og dødsmarsjen til Buchenwald. Etter frigjøringen av Buchenwald kom han tilbake til Norge hvor han fortsatte sin akademiske karriere og ble en pioneer innenfor moderne krise- og katastrofepsykiatri. Eitinger er et av de største intellektene vi har hatt i dette landet.

I 1962 kjøpte Eitinger Nyseterhytta på Grua hvor han tilbrakte flere lange somre nesten helt fram til sin død i 1996. Nyseterhytta var et sted for rekreasjon, men også et sted der han kunne skrive. Denne hytta har av flere blitt omtalt som en skrivestue.

4 juni kl. 19.00 vil det være åpning av utstillingen om Eitinger på Bergverksmuseet på Grua, der Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, student og venn av Eitinger, vil fortelle om han. Det vil bli musikk ved bratsjist Aagot S. Meyer fra Gjøvik Kulturskole. Inngang er 75,-, barn gratis, inkl. kaffe og kake.